ВАГІТНА ТЕТЯНА З СІМ’ЄЮ - ПЕРЕСЕЛЕНЦІ З ВОЛНОВАСЬКОГО РАЙОНУ, ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ “ЩОДЕННИК ВІЙНИ” ФОНДУ “ДАРУЄМО РАДІСТЬ”. ЧАСТИНА 3.

25.03. 2022 Розмовляємо у шелтері у спортивному комплексі “Янтарний” із Тетяною. Вона на зносі, навіть візуально видно, що скоро у світі з'явиться ще один українець. Тетяна з чоловіком та двома дітьми приїхали до Дніпра, і зараз намагаються побудувати хоч якісь плани на найближчий час.

Незвично бачити вагітну на останніх термінах у шелтері. Але це ще один розрив шаблону, який потребує наша реальність.

Тетяна розповідає:

“Ми із села Червона Поляна Волноваського району Донецької області.

24 лютого Волноваху та Маріуполь почали обстрілювати. До початку березня ми ще сиділи вдома. Підвалу не було, але у підвалах і ховатися небезпечно.

У селі були попадання снарядів. Цвинтар дуже сильно постраждав, школа та лікарня постраждала, магазини.

Коли неподалік нас снаряди почали літати, дитина молодша злякалася. Даня ніколи не чув такого і дуже злякався. Саша, донька, четвертий клас, теж боялася звичайно.

Ми виїхали 9 березня до Києва, нам там тимчасово дала притулок знайома жінка з Червоної Поляни. Потім довелося виїхати від неї. 21-го ми були тут.

У Дніпро поїхали навмання, приїхали і гадки не мали, де житимемо. На вокзалі зустріла жінка волонтер, нагодували нас, дали номер телефону директора цього шелтера, зателефонували, він нам і дав притулок.

Нас у сім'ї четверо, ми з чоловіком, донька та син, і буде ще третя дитина, син Мишко. Дев'ять місяців вагітності, у понеділок мені до лікарні.

Зідзвонюємося з сусідами, рідними: там, як і раніше, обстріли. Спершу було тихо, а потім знову почалося. Вчора біля нашої мами обстріляли чотири будинки житлових, були жертви. Не так, звичайно, все страшно, як у Волновасі, де місто знищено. Але також не весело.

Не знаю, що далі буде… Не дуже уявляємо, куди їхати далі…”
***
01.04.2022 у Тетяни народився синок Мишко, здоровенький малюк.

Вони, як і раніше, живуть у шелтері в Спортивному комплексі “Янтарний”. Але сім'я не зможе надовго залишитись у Дніпрі, бо йде масова евакуація людей зі східних областей, які прибувають насамперед до Дніпра. Зокрема, після найстрашнішої трагедії на вокзалі в Маріуполі люди почали ще більшою кількістю їхати з Донецької, Луганської та Харківської областей.

Колективні поселення (шелтери) вже переповнені. Місцева влада просить людей набратися сил за пару днів і їхати далі або в область, або на захід, або самостійно винаймати житло. Тож незабаром після пологів сім'ї потрібно буде прийняти для себе вольове рішення, куди вони їдуть далі.

Ми розповідаємо ці історії, щоб кожен краще розумів, чому переселенці у шелтерах потребують допомоги. І ви можете допомогти наступним чином:

  • 4246 0010 0043 9632 (карта-рахунок фонду зареєстрована на ім‘я директорки Ольги Шелест).
  • liqpay

Інтерв’ю провела волонтерка фонду - Ольга Левченко